sâmbătă, 25 februarie 2017

Sebastian Corn, Michael A. Haulică, Dănuț Ungureanu - 3.1

Volumul acesta se cheamă 3.1 nu pentru că ar fi vreo clonă a renumitului sistem de operare Windows din anii 90, ci pentru că sînt trei autori implicati, fiecare cu cîte o povestire, si este primul dintr-o serie de volume de același tip. Din cîte rețin, au apărut deja - sau poate erau doar în pregătire?!? = volumuele 3.2 și 3.3.

Povestirile din acest volum sînt:
Sebastian A. Corn - Epideemia
Michael Haulica - Povestea lui Calistrat Hadambu
Danut Ungureanu - Anatomic Graffiti 


Sînt trei povestiri binecunoscute fandomului româbesc, cît fandom o mao exista, căci se subțiază de șa an la an, cine le cunoaște nu este cazul să mai dea banii pe cărțulie - o numesc așa pentru că e mititică, sub 120 de pagini, pentru că și povestirile sînt totuși povestiri, deci reduse ca dimensiune.
În trei cuvinte și un sfert, povestirea lui S.A. Corn ne arată o societate aparent post-apocaliptică (nu reiese niciodată cu siguranță, deși indicații sînt multe) cu o organizare mai mult sau mai puțin ca a eschimoșilor, în care biologia este regină, iar atunci cînd ea eșuează, o stranie epidemie se declanșează, eu aș numi-o boala luatului lumii în cap. M. Haulică descrie o lume steampunk românesc-europeană (pare-mi-se că a și fost scrisă pentru o antologie steampunk) în care legiuni de zeppeline atacă și cuceresc o Europă în care marele pemiu este Danemarca (?!?) iar românii colcăie prin armata invadatoare - asta pentru a nu mai pomeni și intriga amoroasă ce constituie carnea acțiunii. În fine, D. Ungureanu excelează într-un umor subțire chiar dacă umorul nu ascunde tema gravă a dezumanizării sau mai bine zis a de-cerebralizării omului într-un univers viitor, de factură cyberpunk (Așteptînd în Ghermana, cumva?).

Cam atît. Vom mai vedea ce va mai fi cu 3.2, 3.3 și așa mai departe. (Just for fun, după Windows 3.1 a urmat cred Windows 3.11 for Networks și în fine regina balului, Windows 95, Oare a scris fiecare din cei trei autori cîte 95 de povestiri?)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu